Min kæreste har ikke lyst til mig

Parterapeut og psykoterapeut Annette Waltersdorff

Hvad gør jeg, når lysten forsvinder i parforholdet? Det kan være sårende, når man opdager, at ens kæreste ikke længere har samme lyst til én som før.

Dette er en udfordring, som mange par står overfor i løbet af deres forhold, men det betyder ikke nødvendigvis, at forholdet er dømt til at mislykkes. I dette blogindlæg vil jeg komme rundt om nogle af årsagerne bag manglende sexlyst.

Manglende sexlyst handler sjældent om sex – det handler om noget helt andet og stikker meget dybere.

Det er i virkeligheden et detektivarbejde at finde grunden til manglende lyst til sex, da der kan ligge mange årsager til grund for den manglende sexlyst.

Nedsat lyst er ganske almindeligt og kan have forskellige årsager. Lysten kan variere i løbet af livet og i et langvarigt forhold.

Nogle af årsagerne kan være:

Indholdsfortegnelse

8 grunde til at din kæreste eller partner har mistet lysten

Medicin

Nogle lægemidler kan reducere seksuel lyst. Det kan være antidepressiv medicin, hormonelle prævention eller andet medicin såsom blodtryksmedicin, især beta-blokkere, lægemidler mod prostatakræft og medicin mod epilepsi.

Hormoner

Hormoner har også indflydelse på sexlysten:

  1. Testosteron spiller en væsentlig rolle i reguleringen af seksuel lyst hos både mænd og kvinder. Lavt testosteronniveau kan føre til nedsat sexlyst hos begge køn.

  2. Østrogen er et kvindeligt hormon, der spiller en rolle i reguleringen af libido. Under overgangsalderen, når østrogenniveauerne falder, kan kvinder opleve nedsat sexlyst.

  3. Ændringer i progesteron niveauerne i løbet af menstruationscyklussen eller under graviditet kan påvirke sexlysten.

  4. Stresshormoner (fx kortisol) som er stresshormoner kan have en negativ indvirkning på libidoen ved at påvirke kroppens generelle trivsel og energiniveauer.

Hvad gør jeg, når lysten forsvinder i parforholdet?

Træthed

Mangel på energi kan også mindske sexlysten. Perioder med stress, manglende søvn, stor arbejdsbelastning på jobbet eller i hjemmet, måske med små børn, hvilket for de fleste påvirker lysten til sex og nærhed.

Psykiske og fysiske problemer

Depression, angst og andre psykiske helbredstilstande kan føre til nedsat seksuel lyst. Derudover kan fysiske problemer såsom smerter nedsætte energien og lysten til sex.

Livskriser

Store livsbegivenheder som f.eks. dødsfald, skilsmisse, flytninger, økonomiske problemer, eller tab af job kan påvirke en persons lyst til sex. Tankerne kan være et andet sted hvilket kan gøre det svært at give sig hen til fysisk berøring og nærhed.

Lav selvtillid, lavt selvværd eller præstationsangst.

Dette kan især være et problem, hvis en person føler sig usikker på sin krop eller sin seksuelle præstation. Hvis en person har negative følelser omkring sin egen krop, eller er usikker på egen formåen om f.eks. at være god nok, kan det påvirke lysten og modet til at være intim.

Manglende kommunikation eller konflikter i parforholdet

Manglende kommunikation, uenigheder og konflikter i parforholdet også påvirke sexlysten. Fx hvis der er skabt en distance i forholdet, kan det for mange være svært give hen til partneren.

Glemme at prioritere parforholdet

At have for meget fokus på både børn, karriere og hobbys kan også resultere i, at sexlivet bliver sat på pause, da det kan være svært at finde tid og energi til nærhed. Overgangen til forældreskab, især for nye forældre, kan medføre en midlertidig nedgang i lysten til sex.

Få hjælp og redskaber

Få redskaber og hjælp når lysten forsvinder i parforholdet. Sessionerne kan foregå hos mig eller via Zoom hvis det passer dig bedre.

At føle sig afvist

Hvis du oplever din partner har manglende sexlyst, er det nemt at føle sig afvist. Du holder måske op med at tage initiativ, og det ender med at jeres sexliv går fuldkommen i stå. Måske begynder du at reagere på afvisningerne ved at føle dig frustreret, mindre tiltrækkende, utilstrækkelig eller forkert. Det er sjældent sandheden.

Er der forskel forskel på mænd og kvinder?

Det er ikke nogen hemmelighed at den seksuelle energi er forskellig fra hvad mænd og kvinder oplever. Uden at generalisere er det ofte kvinden der føler den manglende lyst, og manden der at blive afvist. Manden føler sig ret fortvivlet mens kvinden bærer på dårlig samvittighed. Det kan være et sårbart og følsomt emne at tale om, så dette kan stå på i mange år før den den ene tager initiativ til at tale med en sexolog eller terapeut.

Manglende lyst i parforholdet

Hvordan kan man bedst håndtere manglende lyst i parforholdet

Kommunikation er nøglen

Når man står over for en situation, hvor den ene partner har mistet lysten, er åben og ærlig kommunikation afgørende. Tal om, hvad I begge føler, og vær tydelig, men samtidig følsom i måden, du udtrykker dig på. Det er vigtigt ikke at placere skylden, men i stedet forsøge at forstå de underliggende grunde sammen. Disse snakke kan være følelsesmæssigt svære. Her kan det være en god ide at have en professionel samtalepartner med.

Genopbyg intimiteten

Intimitet handler ikke kun om sex – det omfatter også små gestusser, kærtegn, kys og lange kram. Lær jeres kærlighedssprog at kende. Arbejd sammen om at genopbygge intimiteten i jeres forhold ved at tage små skridt. Dediker tid til at være sammen uden forventninger om sex, men med fokus på at styrke jeres følelsesmæssige forbindelse.

Søg ekstern hjælp

Hvis I har udfordringer med at kommunikere sammen eller oplever problemer, som I ikke kan løse alene, kan parterapi eller samtaler med en sexolog være en god løsning. Denne kan hjælpe jer med at håndtere jeres følelser og finde konstruktive måder at kommunikere, og løse problemer på.

Prioriter jeres parforhold

Mange glemmer at prioritere deres parforhold. Et sundt parforhold kræver opmærksomhed og at man gør sig umage. Brug tid og energi på at arbejde sammen om parforholdet.

Tal om hvad I ønsker i jeres parforhold, hvilke tanker og drømme I har om fremtiden og fælles oplevelser. Tag initiativ til at gøre noget i fællesskab som par. Oplevelser skaber glæde og minder der binder jer tættere sammen som par.

Hav modet til at åbne op for dybere samtaler om hvordan du har det og vær åben overfor din sårbarhed overfor din partner. Dette fører ofte til en større tillid og samhørighed hvilket bringer jer tættere på hinanden.

Læs også: Hvorfor er mit parforhold i krise?

Rammer skaber tryghed

Jeg har ofte hørt i parterapien, at den der har mistet lysten til sex, ikke tør at give sin kæreste et kram, sidde tæt i sofaen eller ligge i ske i sengen. Årsagen kan være frygten for at det tænder en forventning i partneren om at det skal føre til mere afholder denne fra at nærme sig intimitet. Dette resulterer blot i, at i stedet for at nærme sig hinanden bliver afstanden imellem parterne større og større.

Derfor er rammesætning og kommunikation en vigtig del af processen. Aftal hvor langt i går. Et knus, et kram eller en berøring behøver ikke at føre ikke til mere. Og når man har aftalt hvor lang man vil gå, kommer trygheden automatisk.

Ikke lyst til min partner

FAQ

Spørgsmål og svar

Ja, det er helt normalt. Det er noget mange mennesker oplever. Stort set alle forhold oplever perioder med manglende sexlyst af forskellige årsager. Alle forhold går igennem op- og nedture, og kærlighed og lyst kan variere over tid.

Ikke nødvendigvis. Det kan være frustrerende og man kan følelsen af at være forkert. Det er vigtigt at kommunikere og finde ud af, om der er en dybere årsag til problemet. Der kan være mange grunde til det som alt fra stress, sygdom, hormoner, livskriser osv.

Det er aldrig rart at blive afvist, men det er vigtigt at håndtere følelserne på en sund måde. Det bedste er selvfølgelig, at du og din partner med omsorg kan tale om, hvad der ligger til grund for afvisningen. Det vil ofte være lettere at håndtere, når du får vished om at afvisningen, ikke har noget med dig at gøre. Det kan også være en god ide at tale om dine tanker med en betroet ven eller en professionel rådgiver.

Det er afgørende at nærme sig samtalen med empati og åbenhed. Formulér dine bekymringer uden at beskylde eller kritisere din partner. Brug "jeg" udsagn i stedet for "du" udsagn, for eksempel "Jeg føler mig uønsket" i stedet for "Du vil ikke have mig".

Der er mange ressourcer tilgængelige, herunder professionelle terapeuter og rådgivere samt online fællesskaber. Hvis du føler, at det er nødvendigt, vil jeg opfordre dig til at søge hjælp.

Man kan desværre ikke tage sin partner med i terapi og betale sig til at ægtefællen får sexlysten tilbage eller betale for et 10 turs klippekort og få garanteret sexlyst resten af livet. Men man kan via terapi få stillet skarpt på de bagvedliggende årsager og arbejde med dem. Den effekt det kan have er at en interesse for det seksuelle skaber lyst.

Jeg er her for dig, hvis du har brug for hjælp.

Det kan være svært og udfordrende, når ens partner mister lysten, men det behøver langt fra at være enden på jeres forhold. Det vigtigste er, at I begge føler jer hørt og forstået og tager skridtene sammen som et team.

Et parforhold er en rejse med både op- og nedture, og det er ofte måden, man håndterer de svære tider på, der definerer styrken og dybden af jeres forhold. Tag hånd om situationen med empati, forståelse og handling, så I igen kan finde tilbage til den kærlighed og intimitet, som oprindeligt bragte jer sammen.

Hvis I har brug for hjælp, er jeg her til at støtte jer gennem parterapi og individuel terapi. Vi er et team bestående af en sexolog, en parterapeut og flere psykoterapeuter og vi er klar til at hjælpe jer med at finde frem til den fremtid, I vil have. Kontakt mig gerne og husk at jeg altid tilbyder en gratis 15 minutters uforpligtende samtale, så vi i fællesskab kan finde den terapi der passer bedst til jeres udfordring.

Del indlæg