Har jeg angst

Parterapeut og psykoterapeut Annette Waltersdorff

Føler du dig indespærret, som om hele verdens vægt hviler på dine skuldre? Har du svært ved at falde til ro? Er du hele tiden bekymret for, at der skal ske noget slemt? Græder du uden grund eller undgår du sociale sammenkomster, fordi de får dig til at føle dig nervøs? Hvis du gør det, er der stor sandsynlighed for, at du har en eller anden form for angst i dit liv.

Men bare rolig, du er ikke alene! Mange mennesker lider af en form for angstlidelse i en eller anden form. Det er et almindeligt problem, og det kan ramme alle typer mennesker – mænd eller kvinder, unge eller gamle.

I dette blogindlæg tager vi et kig på 6 typer af angst, som er særligt almindelige. Længere nede i blogindlægget får du også gode råd til, hvordan psykoterapi kan hjælpe dig med at håndtere disse former for angst.

Indholdsfortegnelse

6 typer angst der ofte kan ramme voksne mennesker

Generaliseret angst

Panikangst

Panikangst karakteriseres ved panikanfald, som er perioder med intens frygt og ubehag. De opstår nogle gange helt uventet og synes ikke at have nogen åbenlys årsag. Andre gange komme anfaldene hvis man i forvejen føler sig ængstelig. Folk, der lider af denne angsttilstand, føler ofte, at de ikke kan stoppe sig selv fra at få disse episoder, selv når der ikke er nogen reel fare eller grund. Anfaldene vil ofte komme igen og igen, og de vil senere hen ofte blive forbundet med en handling f.eks. at skulle holde tale eller cykle alene hjem i mørket. 

En person med panikangst kan bl.a. opleve følgende symptomer under et panikanfald:

  • Smerter eller ubehag i brystet
  • Svimmelhed
  • Begynder at svede (især på panden)
  • Prikkende fornemmelser
  • Chok lignende følelser og fornemmelser af, at noget frygteligt vil ske
  • Frygt for at miste kontrollen
  • Frygt for at dø
  • Følelsen af at være følelsesløs
  • Følelsen af at besvime

Anfaldene  tager som ofte få minutter. De første gange man oplever et panikanfald, kan det forveksles med et hjerteanfald.

Fobisk angst

Fobisk angst er en form for angstlidelse, der er karakteriseret ved intens frygt eller rædsel i bestemte situationer. Fobier er forbundet med specifikke situationer, genstande eller aktiviteter og kan være yderst invaliderende for dem, der lider af dem. Fobisk angst kan forårsage fysiske symptomer som åndenød, brystsmerter, hjertebanken og svimmelhed samt psykologiske symptomer som intens frygt og panik.

En person med højdeskræk kan f.eks. opleve panikanfald, når vedkommende står på en høj stige eller kører over en bro. Fobier er som sagt forbundet med specifikke situationer, fordi hver fobi udvikles på baggrund af en eller anden form for stressfaktor. 

Typiske fobier kan være:

  • At være i nærheden af store menneskemængder
  • Åbne vinduer
  • At køre over broer (især hvis man selv kører bilen)
  • Dyr man er bange for (edderkopper og slanger mv)
  • At befinde sig i små rum

Generaliseret angst

Generaliseret angst er den mest almindelige form for angst. Generaliseret angstlidelse (GAD) påvirker voksne, der oplever overdreven bekymring over længere tid, som ikke er relateret til nogen aktuel begivenhed eller specifik trussel.

Mennesker med GAD oplever ofte en følelse af overhængende fare for at deres verden skal falde fra hinanden og tror, at de aldrig vil kunne leve deres liv fuldt ud eller være i stand til at klare hverdagens udfordringer.

Personer, der oplever denne type generaliseret angst føler sig ofte:

  • Trætte hele tiden
  • Kan ikke koncentrere sig godt nok til at foretage sig noget produktivt
  • Har muskelspændinger i forskellige dele af kroppen, herunder nakkespændinger/hovedpine/rygsmerter osv.
  • Har svært ved at sove om natten, fordi de altid tænker på, hvad der kan ske af negative ting næste gang. Disse tanker forsvinder normalt ikke lige med det samme!
  • Har ofte negative tanker og tunge tanker

Mennesker med generaliseret angst har en tendens til kun at tænke på, hvor forfærdeligt livet er.

Social angst

Social angst er frygten for at blive bedømt eller set ned på af andre mennesker. Den kan antage mange former, lige fra ikke at føle sig tilfreds med sit udseende til at bekymre sig om, hvad andre vil tænke, når man befinder sig i en social sammenhæng.

Årsagen til social angst kendes ikke med sikkerhed, men den er blevet knyttet til faktorer som familieforhold i barndommen og traumatiske begivenheder senere hen i livet. Social angst skyldes ofte en persons behov for at ville være perfekt – at skulle leve op til samfundets urealistiske forventninger. Denne søgen efter perfektion bliver derefter deres hovedfokus gennem hele livet. 

OCD

OCD er en forkortelse af obsessive-compulsive disorder. Det er tvangstanker, tvangshandlinger og ritualer. Tvangstanker er tanker, som er umulige at slippe af med. Tvangshandlingerne er noget, du bliver nødt til at gøre f.eks. at skulle låse døren op og i et vist antal gange, før du kan gå af huset. Hvis du ikke gør det, fortæller du dig selv, at noget kan gå galt.

Du ved godt, at det ikke er rigtigt, du tør bare ikke lade være.

Du kan godt have små ritualer i dit liv uden at have OCD. Det er når ritualerne, tvangstankerne eller tvangshandlingerne tager overhånd og forhindre dig i at leve dit liv, som du vil, at du skal søge hjælp. 

PTSD

PTSD er en forkortelse af Post Traumatic Stress Disorder altså Posttraumatisk stressforstyrrelse. Det kan være en længerevarende tilstand og for nogle er den vedvarende.

Tilstanden opstår efter en eller flere alvorlige psykiske belastninger. En psykisk belastning kan fx være overgreb, traume eller krig. Ofte forbinder vi PTSD med mennesker, der er vendt hjem fra krig, hvor de har oplevet katastrofer og ulykker. PTSD kan også ramme mennesker der har oplevet overgreb såsom voldtægt eller incest. Et traume som et trafikuheld kan også udløse PTSD. Det man også ved i dag er at mobning som barn, et forhold med psykisk belastning eller en opvækst med misbrug også kan sætte sig som PTSD i voksenlivet.

Læs også: Hjælp til angst – 17 tips til hvordan du bedre kan håndtere angsten

Angst, forvirring og kaos

Symptomer på angst hos voksne

Angst er en følelse af uro, som f.eks. bekymring eller frygt, der kan være mild eller alvorlig. Det er en normal menneskelig følelse, der fortæller dig, når noget i dit liv ikke går, som du ønsker det skal gå. Når du er i en situation, der kræver handling, er det ofte din angst, der får blodet til at strømme til musklerne, så du er i stand til at handle. Det er, når denne følelse bliver kronisk – når den bliver vedvarende, og uanset hvad du gør, kan du tilsyneladende ikke ryste den af dig – at den begynder at forstyrre dit daglige liv.

Når det er sagt, kan følelser af angst også være helt normalt. Alle oplever angst på et tidspunkt i deres liv – det er ofte den følelse, man får, før man skal tale overfor en større forsamling eller skal til en jobsamtale.

Angst er en helt naturlig følelse. Det er en følelse alle mennesker fødes med, og det er angsten der netop skal forhindre, at man ikke kommer noget til. Eksempelvis er det angsten der sørger for, at man ikke går over en befærdet vej uden at kigge sig for – det er angsten for at blive kørt over, som passer på en. Det er når angsten bliver hæmmende i hverdagen, at det er noget som skal arbejdes med.

Når angsten tager kontrol over dit helbred og liv

Angst er noget, som mange mennesker er i tæt kontakt med hver dag, fordi der er hundredvis af forskellige ting, der kan få dig til at føle dig ængstelig. Det er naturligvis ikke noget at skamme sig over. Faktisk er angst ofte et tegn på, at du har meget at se til i dit liv, og at du ønsker at gøre alt for at løse et problem og komme videre!

Symptomerne på angstlidelser har tendens til at falde ind under to hovedkategorier nemlig fysiske og psykologiske symptomer.

Psykologiske symptomer på angst

Psykologiske symptomer på angst kan være en overdreven bekymring, f.eks. ved at du er meget ængstelig for ting der skal ske, ofte i en irrationel grad. Eller det kan være panikanfald, såsom pludselige følelser af rædsel, som synes at “komme ud af ingenting”. Det kan også være at du ser potentielle trusler i din hverdag, som måske i virkeligheden ikke er der.

Fysiske symptomer på angst

Fysiske symptomer på angst kan omfatte ting som rysten, kvalme, hovedpine, øget hjertefrekvens og søvnbesvær. Din krop reagerer på samme måde på angst, som den gør, når du står overfor en fysisk fare – din “kamp eller flugt”-reaktion går i gang.

Panik angst

Hvordan kan psykoterapi hjælpe dig af med din angst?

Angst er som sagt en normal menneskelig følelse, der opstår, når du føler dig truet af noget, som man opfatter som farligt. Som tidligere beskrevet kan angst fremkaldes af en række forskellige situationer, f.eks. når man skal til eksamen, skal på date eller skal tale offentligt. Alle oplever angst fra tid til anden, og nogle mennesker oplever det mere intenst end andre. Hvis den bliver for intens, kan det påvirke dit daglige liv og få dig til at føle dig meget dårligt tilpas. Den gode nyhed er, at der er mange forskellige måder, en psykoterapeut eller en psykolog kan hjælpe dig med at slippe af med din angst.

Snak med en psykoterapeut om din angst

Psykoterapi kan være en effektiv form for behandling af sin angst. Under en psykoterapi session vil en terapeut lytte nøje til det, du har at sige, og derefter hjælpe dig med at lære at håndtere din angst. Terapi omkring angst vil omfatte en række samtaler, hvor psykoterapeuten hjælper dig med at forstå, hvorfor du oplever disse følelser så intenst, og hvordan du kan overvinde dem med succes for at opnå et mere tilfredsstillende liv.

Nogle mennesker oplever, at kognitiv adfærdsterapi er særligt effektiv til at bekæmpe angst. I denne form for terapi hjælper terapeuten dig med at lære at ændre dine negative tankemønstre og udvikle sundere måder at tænke på.

Hypnoterapi - en hjælp til at komme af med angsten

Andre kan have stor gavn af hypnoterapi, som kan hjælpe dig med at overvinde din frygt og angst ved at lære dig selv at slappe dybt af. Hypnoterapi er en særlig form for psykoterapi, der anvender hypnose til at skabe en trancelignende tilstand hos patienten.

Hypnoterapi er en fantastisk måde at arbejde med angsten på, men det er vigtigt at være opmærksom på, at hypnose ikke er en behandling der kan stå alene. Den kan hjælpe med symptomerne på angst, men vil ikke ændre dit liv eller fjerne dem alle.

Det, der gør denne form for terapi så effektiv for mange mennesker med angst, er ikke kun dens evne til at lindre akutte stressrelaterede symptomer som panikanfald og hjertebanken. Det, der adskiller denne form for terapi fra andre, er, hvordan den hjælper dig med at identificere og ændre dybt rodfæstede overbevisninger om dig selv og din verden.

Læs også: Lær at overvinde lavt selvværd som voksen

Fobisk angst

FAQ

Spørgsmål og svar

Angst kan skyldes en række forskellige faktorer, herunder hjernekemi, livserfaring, biologiske faktorer og hormoner. Nogle mennesker er simpelthen mere tilbøjelige til at udvikle angst end andre. Hvis man f.eks. har en familiehistorie med angstlidelser, er der større sandsynlighed for, at man selv udvikler en sådan. Hvis din hjerne er særligt følsom over for stress, eller hvis du har oplevet mange traumatiske begivenheder i dit liv, er du desuden også mere tilbøjelig til at udvikle angst. Og endelig kan udsving i hormonniveauet også bidrage til angst. For eksempel kan dit kortisolniveau stige i perioder med stress (som f.eks. eksamensugen), hvilket kan forværre følelsen af angst. Du kan evt. læse mere her

Den bedste måde at finde ud af, om du har angst, er ved at tale med din egen praktiserende læge, psykolog eller en psykoterapeut. Mange mennesker med angst er slet ikke klar over, at det er det, der forårsager deres symptomer. 

Hvis du oplever angst symptomer, er det derfor vigtigt at tale med nogen om det. En psykoterapeut kan hjælpe dig med at forstå, hvad der foregår, og hvordan du kan håndtere det. Hvis du får stillet diagnosen angst, kan terapeuten hjælpe dig med at udarbejde en behandlingsplan, der vil fungere for dig.

Angst skyldes normalt en kombination af flere faktorer, herunder genetik, miljø og livsstil. Nogle mennesker kan være mere tilbøjelige til at få angstanfald på grund af deres gener. Det betyder, at de kan være disponeret overfor at føle angst i visse situationer.

Mennesker, der oplever traumatiske begivenheder, har en usund livsstil eller måske et lavt selvværd, har også en øget risiko for at udvikle angst. Hvis en person f.eks. tidligere har været udsat for følelsesmæssigt eller fysisk misbrug, kan det øge risikoen for at udvikle en angstlidelse.

Ja, du kan tage en angst test online. Der findes en række forskellige test, og hver enkelt test kan give dig et indblik i dit angstniveau. Nogle tests er mere generelle, mens andre er designet til at måle specifikke typer af angstlidelser. Mange hjemmesider tilbyder online tests, der kan hjælpe folk med at afgøre, om de måske har angst. Selv om testen kan være et nyttigt udgangspunkt, er det vigtigt at huske, at de ikke er diagnostiske værktøjer og altså ikke bør bruges i stedet for at tale med en professionel. 

Hvis du tror, at du måske har angst, er det vigtigt at få hjælp. Opsøg en terapeut, din læge eller en psykolog, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der kan være på færde, og hvordan du bedst håndterer det. En terapeut kan også give dig gode råd om, hvordan du kan håndtere din angst i hverdagen.

Der findes en række forskellige behandlinger, der har vist sig at være effektive til behandling af angstlidelser. En af de mest kendte er kognitiv adfærdsterapi (CBT), som er en form for psykoterapi, der fokuserer på at ændre den måde, en person tænker og opfører sig på. CBT har vist sig at være lige så effektiv som medicin til behandling af angstlidelser, og den har den ekstra fordel, at den er langvarig.

Andre behandlinger, der har vist sig at være nyttige, omfatter medicin, eksponeringsterapi og mindfulness-baserede terapier. Inden du søger hjælp og går i gang med en behandling for angst, er det dog vigtigt at tale med en læge eller terapeut, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilken behandling der vil være bedst for dig.

Den bedste måde at forebygge angst på er gennem terapi og psykoterapi.

Psykoterapi, eller at tale med en terapeut, kan være en effektiv behandling af mange lidelser, herunder depression, stresslidelser og meget mere. Terapi giver dig mulighed for at arbejde med dine personlige problemer i privat regi uden at blive dømt af andre, der måske kæmper med lignende problemer. Det hjælper også den pågældende person med at finde måder at styre sine følelser på, så vedkommende ikke føler sig så overvældet af dem hele tiden! 

Terapi har i undersøgelser gennem årtier vist sig at have meget positive virkninger på folks mentale sundhed - både ved at reducere deres følelser af tristhed og øge deres glæde ved livet igen.

Det er vigtigt at bemærke, at der ikke findes noget endegyldigt svar på det spørgsmål, da alle oplever angst på forskellige måder, og der er mange mulige årsager til denne tilstand. Visse undersøgelser tyder dog på, at angst kan fremkaldes eller forværres af visse psykiske sygdomme, psykiske lidelser eller psykiske problemer. 

Angst kan være forårsaget af en psykisk lidelse, såsom generaliseret angstlidelse (GAD), panikangst, social fobi eller posttraumatisk stresslidelse.

Mennesker med angstlidelser har som regel konstant bekymring eller frygt, som oftest er overdreven og urealistisk. Angsten kan være så alvorlig, at den forstyrrer de daglige aktiviteter, f.eks. arbejde, skole eller menneskelige relationer.

Medicin mod angst kan virke i mange tilfælde, men den kan også have bivirkninger og er måske ikke den bedste løsning for alle. Mange mennesker, der tager medicin mod angst, fortæller, at medicinen har en beroligende effekt, nogle føler sig mere energiske og mindre ængstelige, end før de begyndte at tage disse lægemidler. 

Men der er også meldinger om, at denne form for effekt ikke er blivende blandt personer med angstlidelser - og at den ofte aftager efter kun få uger eller måneder. Ganske enkelt fordi vores hjerner tilpasser sig med tiden, så man senere har brug for højere doser bare for at opretholde en lindring af angstsymptomerne. Det er vigtigt, at du taler med din læge omkring det.

Har jeg angst? Hvis ja, så kom i gang med bedre at forstå din angst

Hvis du føler, at din angst styrer dit liv, kan du lave en aftale med en f.eks. din egen læge, en psykolog eller en psykoterapeut for at drøfte dine behandlingsmuligheder. Tag et vigtigt skridt og få hjælp. Lad ikke dine problemer med angst fortsætte med at forstyrre din dagligdag og dit liv eller forhindre dig i at nyde tid med venner og pårørende.

Måske har jeg angst

Book en gratis og uforpligtende samtale

Angst er som sagt et problem, som mange voksne står over for i deres hverdag. Den gode nyhed er at den kan overvindes gennem psykoterapi, som har vist sig at hjælpe folk til at leve sundere og lykkeligere liv. 

Hvis du for nyligt har oplevet en begyndende angst eller har levet med den i længere tid, så er du altid velkommen til at søge professionel hjælp og rådgivning hos mig her i Charlottenlund Psykoterapi. Jeg vil arbejde sammen med dig om at forstå, hvad der kan have forårsaget din angst, og hvordan vi bedst behandler den, samtidig med at vi sikrer, at de underliggende problemer, der måtte være medvirkende, også bliver afdækket. 

Lad ikke angsten tage din lykke fra dig. Book en gratis 15-minutters telefonkonsultation i dag ved at ringe på 40137909 eller udfyld kontaktformularen nederst på siden. Så lover jeg dig at kontakte dig hurtigst muligt.

Del indlæg