Hjælp til angst – 17 tips der kan hjælpe dig til bedre at håndtere angsten.

Parterapeut og psykoterapeut Annette Waltersdorff

Angst kan være invaliderende og gøre det svært at leve et normalt liv. Der er dog ting, du selv kan gøre, der kan hjælpe dig med at håndtere din angst og leve et bedre liv. I dette blogindlæg vil jeg give dig 17 tips til, hvordan du bedst håndterer din angst i din hverdag. Ingen fortjener at leve i en hverdag fyldt med en angstlidelse, så jeg håber, at du vil få god gavn af mine råd og tips.

Indholdsfortegnelse

Mange mennesker kan have brug for hjælp til deres angst.

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at du ikke er alene, da mange mennesker lider af angst. Hvis dine angstsymptomer er alvorlige, er det dog vigtigt, at du søger professionel hjælp hos en psykoterapeut, psykolog eller din egen læge. De kan tilbyde dig behandling og hjælpe dig med at forstå din angst og give dig redskaber til at håndtere den.

Brug for hjælp til din angst

17 tips til dig der har behov for hjælp til angst.

Der er heldigvis også ting, du selv kan gøre, når angsten bliver en uønsket del af din hverdag. Herunder får du mine bedste råd, som jeg håber, kan hjælpe dig.

Gør noget du godt kan lide hver dag.

Det kan være alt fra at læse en bog, gå en tur eller dyrke din yndlingssport. Det kan også være at ringe til en ven eller veninde, nyde en stille stund, se et afsnit af din yndlingsserie, lytte til noget beroligende musik eller noget andet, hvor du kan hygge dig og have det godt. Når du gør ting, du nyder, vil det hjælpe dig med at få tankerne væk fra din angst.

Motion.

Motion har mange fordele, både fysisk og mentalt. Det kan hjælpe med at reducere stress, forbedre dit humør, og mange føler også, at motion har en beroligende effekt. Dyrk motion og få frisk luft hver dag. Træning, hvor du bruger dine muskler og vejrtrækning, hjælper kroppen med at komme i bedre balance. Har du ikke tid til at træne hver dag, så sørg i det mindste for at gå en tur. 

Få hjælp og redskaber

Få hjælp og redskaber til at slippe af med din angst. Sessionerne kan foregå hos mig eller via Zoom hvis det passer dig bedre.

Angst er ikke farligt.

Angst er i sig selv ikke farligt. Et angstanfald kan være ganske ubehageligt. Det kan føles som om, at du er ved at miste kontrollen. Det kan give hjertebanken, svimmelhed, våde håndflader og kvalme. Du kan have svært ved at trække vejret. Men det er dog ikke faretruende. For mange mennesker giver det en form for ro at vide, at angstanfaldet hverken er livstruende eller skadeligt. Det giver en lettelse at tænke på, at angst ofte er en irrationel følelse af at være bange, og at det er ikke farligt at være bange.

Afslapningsteknikker.

Afslapningsteknikker kan være nyttige til at håndtere angst. Der findes forskellige teknikker, som du kan prøve som yoga, meditation og vejrtrækningsøvelser. En let og simpel øvelse kunne være, at du lærer dig selv at trække vejret roligt og dybt.

Det går over igen.

Mange mennesker kan få tanken ‘Fortsætter det her for evigt? Måske kender du også tanken, hvis du f.eks. får ondt i dit knæ efter sport. Du tænker måske, om det er sådan, du skal leve resten af dit liv. I de allerfleste tilfælde er det dog blot en periode med smerte, som forsvinder igen. 

Det samme gælder med angst. Angst kommer og går, og tiden kan ofte dæmpe angsten. Når du oplever angst, kan den være lammende, men lær dig selv at trække vejret dybt og tænk på, at det går over igen. Når du har et angstanfald, kan du prøve at tænke på, at følelsen lige nu er på sit højeste, og om et stykke tid er dens styrke eller kraft formindsket.

Skriv det ned.

Nogle mennesker finder det nyttigt at skrive deres tanker og følelser ned. Dette kan være en måde at identificere og forstå din angst på.

Opsøg viden og få mere at vide om angst.

Hvis du bedre vil forstå din angst, kan det hjælpe dig til at føle dig mindre bange for dine symptomer. Find ud af om du lider af generaliseret angst, panikangst, social angst eller en helt fjerde. Du kan bruge enten Google, når du søger efter information eller besøge din læge. Når du ved, hvad der sker i din krop under et angstanfald, kan det hjælpe dig med at se, at de fysiske symptomer ikke er farlige.

Fortæl dine omgivelser om, hvordan du har det.

Tal med nogen om din angst, uanset om det er en ven, en pårørende eller en terapeut. Det kan være nyttigt at tale om det, du føler, og at få støtte fra andre. Vær åben om dine udfordringer i din hverdag. Det giver omverdenen en forståelse for, hvordan du har det.

Hjælp til at håndtere din angst

Lad ikke angsten begrænse dig.

Prøv at få angsten til at fylde så lidt som muligt. Tag dine forholdsregler, men fasthold dine rutiner og aktiviteter så vidt, det er muligt og forsøg ikke at lade angsten stoppe eller begrænse dig som menneske.

Undgå alkohol og stoffer.

Alkohol og stoffer kan forværre angsten, så det er bedst at undgå et overdrevent forbrug.

Spis en sund kost.

En sund kost kan hjælpe dig med at få det bedre både fysisk og psykisk. Indtag masser af frugt, grøntsager og fuldkorn og vand i din kost, og helst ingen koffein efter kl. 16.

Få nok søvn.

Det er vigtigt at få nok søvn for både dit fysiske og mentale helbred. Det er bedst at sove på faste tidspunkter, så din krop vænner sig til, hvad tid der er ro. Har du svært ved at falde i søvn, så slap af med en lydbog eller stille musik i ørene. Det er ok ikke at kunne sove lige med det samme. Det vigtigste er, at kroppen slapper af i samme tidsrum og i 7-8 timer hver nat. 

Skub ikke døgnrytmen.

Sov om natten og vær vågen om dagen.

Reducer stress.

For meget stress kan forværre din angst. Undgå at din kalender er helt fyldt ud hver dag. Husk at give dig selv lov til at holde pauser, hvor du kan slappe af, læse en bog, lytte til musik eller tage et bad.

Læs også: Sådan tager du kontrol over dit tankemylder

Problemer med angstanfald

Flyt fokus.

Forsøg at lade angsten fylde så lidt som muligt i dit liv. Prøv at flytte dine tanker væk fra angsten. Et godt råd er at have en liste med stikord med dig f.eks. på din telefon, hvor der står, hvordan du kan aflede opmærksomheden væk fra angsten, når de første symptomer melder sig. Når du står i situationen, kan det være svært at komme på en ide, og her kan en liste, hvor der står nogle stikord, være en stor hjælp.

Der kan f.eks. stå:

  • Træk vejret med dybe indåndinger og udåndinger.

  • Sæt dig alene et sted med en tablet eller telefon og afled dig med noget, der giver dig ro.

  • Lyt til en lydbog eller podcast.

  • Lav dejlig mad.

  • Ryd op i køkkenskufferne.

  • Ring til en veninde. 

Angsten for angsten.

For mange mennesker med angst kan angsten for at få et angstanfald være lige så alvorlig som selve angsten. Du kan kalde det angsten for angsten. Prøv at lægge mærke til om denne slags angst fylder meget i dit sind.

For mange mennesker med angst kan selve angsten for et angstanfald være ubehageligt og til tider også udløse et angstanfald. Accepter at angsten kan komme. Tag dine forholdsregler, og når du mærker de første symptomer, så forbered dig på de rutiner, du ved, hjælper dig til at få dig i ro igen. 

Læs også: At være pårørende til en med Borderline

Få følelsen af at du håndterer angsten.

Den rationelle angst er en medfødt, naturlig følelse. Det er helt naturligt at føle angst, for uden den kunne vi komme til skade. Angsten for at gå over vejen uden at se os for forhindrer os i at blive kørt over. Derfor er den rationelle angst noget, vi alle har i os. 

I stedet for at fokusere på ‘Hvorfor jeg har det sådan?’ eller ‘Jeg kan ikke komme af med angsten’, så træn måden, hvordan du håndterer din angst. Det vil ofte give en følelse af selvkontrol og virke beroligende – at kunne styre det. 

I stedet for at det er angsten, som har magten i dit liv, bliver det dig som tager kontrollen. Accepter at angsten er med dig, som en del af dig. Accepter at angsten er en ledsager i dit liv. Du har ikke fuld kontrol over den hele tiden, og det er ok. Ved at give slip på den fulde kontrol, får du accept, og her oplever mange, at der falder lidt ro på. 

Læs også: Har jeg angst og hvad kan jeg gøre?

Få professionel hjælp til din angst

FAQ

Spørgsmål og svar

Hvis du har mild form for angst, er der flere ting, du kan gøre. Du skal mærke af på dig selv, hvordan angsten føles, og i første omgang kan du f.eks. gøre brug af mine tips her i blogindlægget. Er dine symptomer alvorlige, skal du tale med din praktiserende læge, en psykolog eller psykoterapeut, der kan hjælpe dig med en behandling.

Det er der ikke ét entydigt svar på. Det er forskelligt fra person til person. Nogle mennesker oplever, at deres angst forsvinder af sig selv efter et stykke tid, mens andre har brug for professionel hjælp for at kunne slippe angsten.

I de fleste tilfælde forsvinder angsten af sig selv efter et stykke tid. For andre gør den ikke. Hvis din angst er alvorlig, eller hvis den påvirker din hverdag, er det vigtigt at søge professionel hjælp.

Angst er en psykisk lidelse. Selvom angst er en normal følelse, og det er noget som vi alle oplever til tider, så kan angst for nogle mennesker være livsbegrænsende og hæmmende i hverdagen, at det kommer til at blive betegnet som en psykisk lidelse.

Hvis du er bekymret for en person med angst, er det bedst at tale med vedkommende om det. Du kan også opfordre vedkommende til at søge professionel hjælp, hvis deres angst er alvorlig, eller hvis den påvirker deres hverdag.

Book en gratis samtale og få hjælp til at håndtere din angst.

Hvis du har svært ved at håndtere din angst, skal du ikke tøve med at søge hjælp hos Charlottenlund Psykoterapi. Som psykoterapeut kan jeg hjælpe dig med at forstå og håndtere din angst, og vores sessioner kan finde sted både her i Charlottenlund eller online via Zoom. Udfyld formularen nederst på siden for at få en gratis 15 minutters samtale med mig. Jeg er her for at hjælpe dig!

Del indlæg